Новости

Розумні будівлі: ринок, що швидко зростає!

У сучасних будинках розташовано набагато більше датчиків і збирається набагато більше даних, ніж раніше – це «розумні» будинки. Контроль доступу, управління ідентифікацією та відеоспостереженням відіграють велику роль у розумних будівлях.
За даними Marketandmarkets, глобальна інтелектуальна будівля на ринку IoT наблизиться до 51,44 млрд доларів до 2023 року, а кількість розумних систем автоматизації будівель зросте на 48,3% порівняно з 2021 роком.
 Сьогодні Північна Америка лідирує на IoT-ринку та налічує близько третини обсягу продажів у порівнянні з країнами інших континентів. Системи управління будівлею можуть збирати великі обсяги даних з різного обладнання та додатків та керувати ними через єдину платформу. Контроль доступу відіграє велику роль у сучасній “розумній” будівлі. Він може використовуватися для збору інформації і допомагати реагувати на будь-які події.

Кібербезпека є проблемою 

Минулого року IHS стверджував, що електронні системи контролю доступу є лідируючим типом систем безпеки, що інтегруються в платформу системи управління будівлею. Вже у 2017 році майже 30% постачання всього обладнання, що стосується систем безпеки, склало обладнання контролю доступу: зчитувачі, дверні контролери, електронні замки тощо. Системи контролю доступу можуть надавати інформацію високої якості – наприклад, хто знаходиться в будівлі, де саме він знаходиться і яким чином пересувається по будівлі.    Очікується, що ринок IoT у будинках майже подвоїться з 2017 по 2021 рік. З такою кількістю підключених пристроїв і систем підвищується вразливість, тому надійний план кібербезпеки є критичним.

Інтеграція в управлінні будівлею

П’єр-Антуан Ларрера де Морель, Директор з продажу Stid Group, підкреслює, що контроль доступу в смарт будинках став необхідністю і що існує тенденція, коли багато компаній розробляють мобільні програми для користувачів, керуючи розумними будинками. Контроль доступу інтегрований як управління частиною будівлі. Він каже: «Тому ми надаємо мобільні облікові дані для інтеграції до існуючих програм управління будівлею, адже дуже важливо забезпечити гнучкість у безпеці традиційного контролю доступу за допомогою мобільних додатків для інтелектуальних будівель”.

 

Безпека в розумних будівлях

Бодуен Женувіль, Директор з розвитку бізнесу EMEA вважає, що іноді відеоспостереження може бути навіть важливішим, ніж контроль доступу. Коли справа доходить до розумних будівель, саме контроль доступу дає дуже докладну інформацію про те, ким є людина. Він також визначає білий та чорний список співробітників/гостей/відвідувачів/зловмисників. Білий список може перевірятись через біометрію або контроль доступу: особистість людини підтверджується, якщо людина затверджена “у списку” надання їй доступу. Чорний список, навпаки, більше про відеоспостереження. Бодуен Женувіль ґрунтується на ідеї, що існує база даних з особами, яким не може надаватися доступ і ніколи не було надано, тому ідентифікувати зловмисника і вчасно повідомити про це службу безпеки допомагає саме відеоспостереження.

 

Все  починається з особистості

Фредді Паррман, генеральний директор Seriline, наголошує, що управління розумною будівлею починається з того моменту, коли хтось входить до будівлі. Отже, ідентифікація є дуже важливою. Крім того, цілком імовірно, що існують різні рівні авторизації у розумній будівлі. Генеральний директор Genetec П’єр Рач каже: «Усі частини розумної будівлі можуть надати інформацію, яка використовується як вхідні дані для автоматичного або напівавтоматичного робочого процесу. Зокрема, зміна рівнів авторизації співробітника у стандартному робочому процесі”.

Економія енергії – гроші

Операційна ефективність є ще одним ключовим поняттям для розумних будівель. Чому в порожній кімнаті має бути включене світло? Тут Джон Щигіль із Бріво підкреслює роль контролю доступу в розумних будівлях. Він каже: «Якщо ви хочете проаналізувати використання об’єкта, розміщення, як організувати ваших співробітників служби безпеки, яким місцям будівлі може знадобитися більше уваги від обслуговування – контролю доступу напевно слід приділити велику увагу. Проте, відеоспостереження також відіграє важливу роль у розумній будівлі. Камерами можна вважати людей, їхнє місцезнаходження та кількість у будівлі. Грунтуючись на отриманих даних, ми можемо контролювати роботу кондиціонера, світла та вентиляції, зменшуючи електроспоживання та економлячи при цьому електроенергію”.